Spaghetti Carbonara Dianadoet!

Het leven is soms net een bord spaghetti

Spaghetti Carbonara Dianadoet!

Koken brengt me altijd nieuwe inzichten. Ik vind het ook ontspannend en leuk om te doen.

Het liefst kook ik gerechten uit mijn moeders geboortedorp. Dat ligt in Italië, in de bergen vlakbij Rome. De kwaliteit van de ingrediënten en de eenvoud van de bereiding maken deze gerechten zo verrassend lekker. De kennis en oefening van al die oma’s, tantes, moeders en soms vaders, wordt steeds doorgegeven aan nieuwe generaties.

LA PASTA NON ASPETTA

Iedereen met gevoel voor lekker en gezellig eten, kan leren koken als een Italiaanse nonna. Maar er is wel iets wat je vooraf moet weten. Italiaans koken is geen kunstje leren, het is een manier van leven. Zo gaat het op tijd afgieten van de pasta voor alles! ‘La pasta non aspetta’. De pasta wacht niet.

KOKEN EN COACHING GAAN PRIMA SAMEN

Soms is het leven ingewikkeld, net een bord spaghetti. Met volle aandacht ergens mee bezig zijn, helpt dan om weer helderheid te krijgen. Dat is ook de reden, dat ik soms (op verzoek) het koken met coaching combineer. Alles wat het leven kleur en smaak geeft, vind je ook in het proces van eten bereiden en met elkaar tafelen. De inzichten, die uit deze sessies komen, gaan op hun beurt weer generaties mee. In keukens, bij ondernemingen en gezinnen.

DE BASIS IS EEN GOED RECEPT

Een van mijn favoriete gerechten is spaghetti alla carbonara. De echte zónder room. Het is ook het gerecht, dat het meest verkeerd bereid wordt. Italianen en vooral die uit Rome zijn daar bij carbonara heel precies in. 

Als je liever vegetarisch eet, dan kun je de guanciale (wangspek) weglaten en wat extra pecorino, maar ook courgette of artisjokharten toevoegen. Het is dan volgens de puristen geen carbonara meer. Ook niet als je de guanciale vervangt voor hamblokjes, dan is het spaghetti met ham. 

Dit gerecht is met enige oefening binnen 20 minuten klaar. Het combineert goed met een groene salade en een glas wijn. Dat kan zowel witte of rode Italiaanse wijn zijn. Bijvoorbeeld een witte Frascati Superiore of een rode Morellino di Scansano. Zelfs een goede Spumante past erbij.

Volg onderstaande stappen voor mijn traditionele enige echte spaghetti alla carbonara en maak het net zo vaak, tot het jouw eigen versie wordt.

 1. Ingrediënten voor 2 porties: 2 eidooiers met een beetje eiwit, 50 gram guanciale (wangspek) in stukjes van ca. een centimeter, 30 gram geraspte pecorino romano (droge schapenkaas), 175 gram spaghetti, vers gemalen zwarte peper naar smaak, 7 gram grof zout in een ruime pan met kokend water.
 2. Doe het zout in het kokende water en voeg de spaghetti toe.
 3. Verwarm de koekenpan op gemiddelde hitte en bak de guanciale zachtjes. Eerst smelt het vet en daarna bakken de stukjes guanciale verder.
 4. Meng ei, pecorino en peper in een kom en doe daar 3 eetlepels van het kookvocht van de spaghetti bij.
 5. Mix de inhoud van de kom stevig met een garde of een vork. De inhoud wordt na een paar minuten romig. Dat komt door het zetmeel houdende kookvocht. Er is géen room nodig! In Rome is dit gerecht uitgevonden, dus daar kunnen ze het weten. In Noord-Italië wordt meestal wel room gebruikt.
 6. Als de guanciale bruin, maar niet té knapperig is haal de blokjes dan uit de pan. Laat het uitgelopen vet in de pan achter. 
 7. Zodra de pasta ‘al dente’ is gekookt – de kern heeft nog een bite – schep die dan in de koekenpan en hussel lekker door op middelhoge hitte. Een paar eetlepels kookvocht mogen er nog bij, maar het mag niet té vochtig zijn.
 8. Voeg de helft van de blokjes guanciale toe aan de spaghetti en laat het geheel even in de pan ‘dansen’. Haal de pan van de hittebron.
 9. Neem de kom met het ei-pecorino-peper mengsel en schep met een pastavork een beetje spaghetti vanuit de pan direct in de kom. Roer een keer door en voeg het geheel toe aan de spaghetti in de koekenpan. De warmte van de spaghetti gaart de eieren.
 10. Meng de saus zorgvuldig met de spaghetti en zorg dat je tafelgenoot klaar zit.
 11. Serveer de spaghetti en decoreer met de overgebleven guanciale blokjes. Maal eventueel nog wat zwarte peper erover. Dit gerecht is vers bereid het lekkerst.
 12. Eet smakelijk en bedenk nog even met een knipoog, dat een bord spaghetti ingewikkeld kan zijn, net als het leven zelf.
Spaghetti Carbonara Dianadoet!

Ingrediënten spaghetti alla carbonara

Spaghetti Carbonara Dianadoet!

Stap 4 van het recept, voeg kookvocht toe

Spaghetti Carbonara Dianadoet!

Stap 5 van het recept, mixen met een garde of vork

Spaghetti Carbonara Dianadoet!

Stap 8 van het recept, haal de pan van de hittebron

Spaghetti Carbonara Dianadoet!

Stap 11 van het recept, serveer de spaghetti en decoreer met de overgebleven guanciale blokjes en eventueel nog wat zwarte peper. Dit gerecht is vers bereid het lekkerst.

Eet smakelijk en bedenk nog even met een knipoog, dat een bord spaghetti ingewikkeld  kan zijn, net als het leven zelf.

Bel mij

een berichtje mag ook

06 51 47 43 16

mail mij

ik reageer binnen 24 uur

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *