Deep Blue I bestond in 1996 uit een RS/6000 SP-machine met 36 processors. De machine had in totaal 216 schaakchips. De schaakchips van Deep Blue I konden getuned worden met 6400 kenmerken.

Deep Blue II bestond in 1997 uit een RS/6000 SP-machine met 30 P2SC-processors. 28 processors hadden een snelheid van 120 MHz en de twee andere processors hadden een snelheid van 135 MHz. De processors konden met elkaar communiceren via een highspeed switch. Elke processor was voorzien van 16 VLSI-schaakchips, waarmee het totaal van de machine kwam op 480 VLSI-schaakchips. Deep Blue II was in 1997 tweemaal zo snel als Deep Blue I in 1996. Deep Blue II kon 11.38 gigaflops rekenen, en stond hiermee op de 259e plaats van de meeste krachtige supercomputers.

Eén processor diende als masterprocessor. Deze rekende een hoofdboom uit. De bladeren van deze hoofdboom werden gevoerd aan de overige processors, welke deze knoop nog een aantal stappen dieper uitrekenden. Uiteindelijk werden de schaakchips aan het werk gezet. Deze schaakchips hadden als taak om gecontroleerd nog een aantal stappen verder te rekenen en daarna de stellingen te evalueren. Deze chips konden getuned worden met 8000 parameters.

Het schaakprogramma was geschreven in C en liep op AIX.

Het openingsboek van Deep Blue bestond uit 4000 stellingen en 700.000 grootmeesterpartijen. De partijen waren door de grootmeesters Miguel Illescas CordobaJohn Fedorowicz en Nick de Firmian geleverd. Het programma had toegang tot alle vijfstukkeneindspelen en veel zesstukkeneindspelen. Van alle eindspelposities werd alleen onthouden of het winst, remise of verlies was. Voor de tweede match was het programma getuned door Joel Benjamin. Het programma werd speciaal ontwikkeld om Kasparov te verslaan en men keek gedetailleerd naar oudere partijen van Kasparov. Toen Kasparov aan IBM vroeg of hij ook inzage kon krijgen in de partijen die Deep Blue eerder had gespeeld werd dit verzoek geweigerd. Als alternatief heeft Kasparov veel partijen bekeken van bekende computerprogramma’s.

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *